איזון טבעי למערכת השתן לגיל +50

תוכנית בריאות ותוסף תזונה

פריסו Prisso - טיפול טבעי בבעיות בדרכי השתן

(לגברים ולנשים)

דלקת בדרכי השתן – טיפול מידי

עם הגיל והשנים, הגוף מקבל על עצמו את הזמן והניסיון, אך גם, תופעות ובעיות בריאותיות מטרידות שונות, אחת הנפוצות שבהן היא דלקת בדרכי השתן.

מהי דלקת בדרכי השתן?

דלקת בדרכי השתן נגרמת עקב זיהום שלפוחית השתן ע"י חיידקים הנקראים אי. קולי (E.coli) הנמצאים בצואת בע"ח ובני אדם והיא שכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים וזאת עקב המרחק בין אזור פי הטבעת לפתח יציאת השתן, כ- 3 ס"מ בלבד אצל נשים, לעומת 25 ס"מ אצל גברים.

דלקת בדרכי השתן עלולה להופיע אצל נערות עם תחילת קיום יחסי מין, או במהלך השנים בהן ישנו שינוי במרקם הרירית ואילו אצל גברים, השכיחות לתופעה נמוכה יותר ותופיע בגילאים מאוחרים עקב גדילת בלוטת הערמונית, אשר גורמת לאצירת שתן.

דלקת בדרכי השתן בגברים

דלקת בדרכי השתן- כיצד נדבקים?

כפי שצוין, חיידקי אי. קולי נמצאים בצואת בע"ח ובני אדם וההדבקה מתרחשת כאשר באים במגע עם הצואה בצורה ישירה או עקיפה, במגע עם בני אדם/ מזון/ מים מזוהמים.

לא ניתן לזהות  את חיידקי האי. קולי במים ומזון והם אינם בעלי ריח מסוים.

באילו דרכים ניתן להידבק/ להיחשף לחיידקי אי. קולי?

אנחנו. בני האדם.

ההדבקה השכיחה ביותר בחיידקי אי. קולי, היא באמצעות בני האדם, כאשר האדם אשר מפיץ את החיידק, אינו שוטף את ידיו היטב (במים וסבון במשך לפחות 15-20 שניות) לאחר ביקור בחדר השירותים.

עוד הדבקה מתרחשת כאשר החיידק עובר מידיו של אדם נגוע, לאדם / אנשים אחרים, ע"י חפצים שונים העוברים מיד ליד.

הדבקה בתוך הבית ובין בני המשפחה, מתבצעת כאשר אנו מעבירים את כלי האוכל- כף/ כפית/ מזלג/ כוס, בין אחד לשני (מפה לפה), כמו גם הילדים, אשר לרוב, אינם זוכרים לרחוץ את ידיהם היטב לאחר ביקור בשירותים וזוהי הארה חשובה להורים שביניכם- נא הקפידו להזכיר לילדים על שטיפת הידיים בכל ביקור בשירותים בין אם רק למס' 1 או מס' 2.

מקומות ציבוריים- מסעדות/ בתי קפה/ בתי ספר וכיו"ב, מהווים גם הם קרקע פורייה להידבקות בחיידק האי. קולי וזאת באמצעות טיפול לא ראוי ונכון במזון, כמו גם מוסדות/ מעונות יום/ בתי אבות אשר אינם מקפידים על כללי היגיינה בחדרי השירותים ואינם מנקים אותם בכל יום כנדרש.

 

הדבקות דרך מים.

מקורות מים אשר אינם מטופלים בכלור, עלולים להיות מזוהמים בצואת בע"ח מהסביבה הקרובה למקור המים, כך במידה ומתרחצים/ שוחים במים בבריכה טבעית ו/או באגם/ מי נחל ובטעות בולעים מהם- תתרחש הדבקה.

 

הדבקות דרך מזון.

מי אינו מכיר את הכתבות בטלוויזיה על אופן הטיפול במזון טרם הגעתו לצלחתנו? הבשר אשר מגיע ממקור שאינו מזוהה, שאין לדעת כיצד עובד. במידה והבשר אינו מבושל כפי שצריך בטמפ' הנדרשת, לא ניתן יהיה להשמיד את החיידק וכך למעשה, האדם אשר יאכל את אותו הבשר וכל סוג מזון נוסף הנמצא צמוד אליו- יידבק בו.

מוצרי בשר נוספים העלולים להיות מזוהמים באי. קולי הינם, בשר הודו טחון/ מעובד/ נקניק סלמי.

סוגי מזון נוספים העלולים לגרום להידבקות באי. קולי הינם, חלב ומוצרי חלב, אשר לא עברו תהליך פסטור, ירקות או פירות טריים אשר באו במגע ישיר עם צואת בע"ח, לכן יש להקפיד ולשטוף אותם היטב במים וסבון לפני אכילתם.

ניתן לסכם ולומר כי כל סוג מזון אשר בא במגע עם בשר עלול להזדהם, כמו גם לעבור דרך כלי המטבח, משטחים המיועדים להכנת המזון (קרש חיתוך/ תבניות) שלא הקפידו על ניקיונם ולא חיטאו אותם בטרם השימוש החוזר לאחר העבודה עם הבשר.

 

מהם הסימנים לדלקת בדרכי השתן?

דלקת בדרכי השתן, אינה תופעה המטרידה רק נשים או רק גברים, אלא את שני המינים יחדיו. ישנם כמה סימני זיהוי להופעתה של דלקת בדרכי השתן אצל גברים ונשים, להלן כמה מהם:

  • קימה באמצע הלילה להטלת שתן- גם אם אין שתן כלל.
  • ריצה תכופה לשירותים- ללא קשר לשתייה מרובה או לא
  • תחושת אי נוחות בבטן תחתונה.
  • חוסר יכולת לשלוט בשתן והרגשה כי השתן "בורח" כל הזמן.
  • חוסר שליטה על הסוגרים (בעיקר בעת שיעול/ התעטשות/ קפיצות).
  • תחושת רגישות וצריבה חזקה/ כאב בעת הטלת השתן.
  • שתן כהה/ דמי (במקרה כזה מומלץ לגשת מיד לרופא).

באם מצאתם את עצמכם מהנהנים בזמן קריאת הסימנים, כנראה שחוויתם/ מכירים את התופעות הללו בעצמכם ואת אי הנוחות הגדולה שמגיעה עמן ובטרם נציין את דרכי הטיפול בדלקת בדרכי השתן, נתייחס אל איך למנוע אותה.

כיצד למנוע דלקת בשלפוחית השתן?

  • כשקמים בבוקר מומלץ לשתות כוס מים + שתי כפיות חומץ תפוחים טבעי.
  • ככלל- מומלץ לשתות כ- 3 ליטרים במים של מים, מיצי ירקות, תה צמחים, בעיקר לאחר קיום יחסי מין
  • מומלץ להימנע מסוכרים, שמרים וקמח לבן.
  • יש להרבות באכילת פירות וירקות/ מיצי ירקות, עם דגש על פטרוזיליה, סלק וסלרי.
  • מומלץ שילוב שיני שום טריות ו/או חילבה בתפריט היומי- המוגדרים כאנטיביוטיקה של הטבע.
  • משקאות משתנים- תה ירוק/ תה קמומיל, מיצי פטרוזיליה, סרפד, סלרי, סלק, מלפפון, את כל אלו ניתן לשתות או לטחון בבית בבלנדר עם כוס מים.
  • שימוש בצמחי מרפא כמו אורגנו, זעתר, זרעי אשכוליות, אכינצאה.
  • אכילת יוגורט פרו ביוטי/ נטילת כמוסות פרו ביוטיות/ כמוסות של אבקת חמוציות

כללי היגיינה:

לנשים, יש להקפיד ככל הניתן על כללי היגיינה עם שימת דגש על מניעת מעבר חיידקי צואה מפי הטבעת אל הנרתיק ולנגב את הנרתיק לאחר הטלת שתן וצואה ו/או קיום יחסי מין, במגבונים לחים.

לאחר קיום יחסי מין, מומלץ להטיל שתן באופן בו ישטוף ויחליק עם האזור, דבר המסייע למניעת הדלקת.

שטיפה: את האזור האינטימי יש לשטוף עם סבון רחצה נוזלי מתאים (ישנם סבונים המיועדים במיוחד לשם כך) או סבון נוזלי שמן עץ התה (אין לשטוף עם סבון מוצק שכן עלולים להצטבר חיידקים)

כיצד יש לטפל בדלקת בדרכי השתן?

לטיפול בדלקת בדרכי השתן ישנן שתי אופציות מקובלות, כל אדם עם העדפותיו שלו, הטיפול האנטיביוטי והטיפול האלטרנטיבי, אך אין זה משנה באיזו דרך טיפול בחרתם, עם הופעת הסימנים הראשונים לדלקת אשר צוינו לעיל, יש להימנע משתיית קפה/ אלכוהול ותה רגיל.

 

 

 

טיפול אנטיביוטי:

בטיפול אנטיביוטי, מקבל המטופל מהרופא מרשם עבור כדורים, או עירוי אנטיביוטיקה. משך הטיפול אינו קבוע ומשתנה בהתאם למין המטופל, גילו וחומרת הדלקת ולכן אין להיעזר בכדורים אשר ניתנו למטופל אחד ולהשתמש במטופל אחר. טיפול אנטיביוטי הינו אישי ומותאם לחולה בלבד.

טיפול אלטרנטיבי:

  • חמוציות – מחקרים מצאו כי המיץ מונע מחיידקי המעי להתפשט וליצור זיהום בדרכי השתן, כמו גם, נמצאה למיץ החמוציות, השפעה אנטיביוטית קלה.

ככלל, מומלץ על שתייה יומיומית של מיץ חמוציות המסייע למניעת הדלקת, אך במידה וכבר נדבקתם, מומלץ על שתיית 2-4 כוסות ביום.

  • אננס- העשיר בוויטמין C בברומלין מסייעים בטיפול ובחיזוק המערכת החיסונית, מומלץ על אכילת כוס אננס ביום לטיפול.
  • פרח הקקטוס- ידוע מזה מאות שנים בסגולותיו לטיפול במכאובים רבים ושונים, בעיקר באיברים כמו הכבד, כליות, עיניים, בעיות עור וטיפול בעיות עיכול. הקקטוס מכיל ריכוז גבוה של ברזל, מגנזיום אבץ ואשלגן מסייע מאד לפעילות תקינה של בלוטת הערמונית אצל הגברים ושלפוחית השתן אצל הנשים.

 

בלוג בריאות וסגנון חיים

דלקת בדרכי השתן – טיפול מידי

דילוג לתוכן